MAZSÖK logo
Telefon ikon

+36-1-269-1068

Iroda címe ikon

1062 Budapest, Bajza utca 26.

MAZSÖK logo
Angol nyelv ikon

Bemutatkozás

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány egyedülálló szervezet az országban, hiszen létezését az 1947-es Párizsi békeszerződés garantálja.
A MAZSÖK 1997. évi megalakulása óta legfőbb feladata, hogy a hazai zsidó civil, kulturális és vallási élet újra olyan gazdag és virágzó lehessen, mint a második világháború előtti időszakban, ezért működteti pályázati rendszerét. Ma már a zsidó élet reneszánszáról beszélhetünk és ehhez nagymértékben járul hozzá a MAZSÖK is a civil szervezetek projekt megvalósításának, vagy működési támogatásával. Remélhetően a jövőben mód nyílik a felhasználható keretösszeg növelésére.

További alapfeladat a magyarországi holokauszt túlélőkről való gondoskodás. Európában egyedülálló módon megindult a második generációs holokauszt túlélők, azaz a túlélők gyermekeinek támogatása is. Természetesen folyamatos a holokauszt túlélők egészségmegőrzéséről való gondoskodás is, különösen most a koronavírus járvány idején. A szervezet vásárlási utalványokkal segíti a szociálisan rászorult családokat. A közalapítvány badacsonytomaji üdülőjében jelentős szerepet vállal a zsidó közösség nyaraltatásában, ahol évente közel 700 fő élvezheti a Balaton-parti üdülő előnyeit.

Akadnak azonnali feladatok is, ilyen például az egész országot átfogó temetőfelújítási program - jelenleg második szakasz -, amelyhez Magyarország Kormánya egymilliárd forint támogatást biztosított. A zsidó temető felújítási program első szakaszában 43 elhagyott zsidó temető újult meg, a második szakaszban pedig 46 temető felújítása kezdődött meg.

A megalakulás óta eltelt 23 év alatt több egyedi ügyet is támogatott a Közalapítvány, néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

Mindig vannak olyan helyzet megkívánta célok, amelyeket Magyarország Kormánya a MAZSÖK-ön keresztül támogat.